A4 nyomtatópapír

Talán a legismertebb és leggyakrabban használt nyomtatópapír vagy fénymásolópapír méret az A4-es. Maga az A4 méret az úgynevezett sztenderd nyomtatópapír méret a világ szinte összes országában. Ha nyomtatód van, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy az A4-es papír megy bele.

A4 nyomtatópapír mérete: 210 x 297 mm.

A4 nyomtatópapír súly és vastagság

Az A4 nyomtatópapír a leggyakrabban 80 g-os papírsúlyban kerül kiszerelésre. Ez 1 nm papírnak a súlyát adja meg, és sztenderd nyomtatópapír vastagságnak mondható.

A legtöbb normál irodai nyomtató a vékonyabb papírok közül a 60-70 g-os papírral még elboldogul, de az ennél vékonyabbaknak már egyre inkább újságpapír érzetük van, normál nyomtatóban általában nem használhatók, és ezért szinte nem is elérhetők a kiskereskedelemben.

A másik véglet a nehezebb, vastagabb nyomtatópapírok. A legtöbb nyomtatóba általában 180-200 g-os vastagságig tehető papír, bár ezzel kapcsolatban érdemes a készülék leírását tanulmányozni, és mindenképpen próbanyomatot készíteni. A 90-100 g-os papírok csak egy lehelletnyivel vastagabbak a normál 80 g-osnál, de 150 g felett már érezhető a különbség.

A4 nyomtatópapír vásárlás

A4 nyomtatópapír papírüzletekben vagy online vásárolható, általában 500 darabos csomagokban. A papír ára nagyban függ a minőségétől és a papír grammsúlyától (lásd feljebb).

A4 nyomtatópapír vásárlás online »

A4 nyomtatópapír

A papír vásárlása után érdemes legalább 1 napig abban a helyiségben tárolni, ahol a nyomtató van, így a papír felveszi a helyiség hőmérsékletét. A nyomtatóba helyezés előtt érdemes a papírt kicsit megszellőztetni, átpörgetni.

A4 nyomtatópapír helyesírása

Az A4 nyomtatópapír kapcsán sokszor merül fel kérdésként a helyesírás. Mi következetesen „A4 nyomtatópapír” formában (vagyis egybeírva) használtuk, de az interneten nagyon gyakran külön írva, „A4 nyomtató papír” formában lehet találkozni vele. De melyik a helyes?

Habár mindkét forma esetében pontosan értjük, hogy miről van szó, a helyes írásmód mégis az egybeírt forma.

A MTA helyesírásellenőrzője alapján „A „nyomtató” melléknevet és a „papír” főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján: Ha arról van szó, hogy a(z) „nyomtató” valamilyen képességre, rendeltetésre vonatkozik, a(z) papír nem vagy nem pusztán pillanatnyi cselekvést, tevékenységet végez, illetve folyamatot átél, elszenved, akkor a kifejezést egybe kell írni.

Megjegyzendő még, hogy a méret definiálására szolgáló A4 jelzést szokás még A/4 formában is írni, és habár ritkán, de szóban is Á-per-négy néven hivatkozni rá.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük